‘Als ik dit werk niet had gehad...’

Arbeidsbeperkte medewerkers in dienst:

988

In 2016 bood DZB Leiden werk aan 988 mensen vanuit de voormalige Wet Sociale Werkzoorziening (WSW). Dat staat gelijk aan 855 fte.

DZB Leiden heeft de taak om werkzoekenden te ondersteunen bij het vinden van regulier werk. Mocht werken bij een reguliere werkgever vanwege een arbeidsbeperking niet mogelijk zijn, dan biedt DZB Leiden beschutte werkplekken en sinds 2015 ook nieuw beschut werk vanuit de Participatiewet. Dat zijn werkplekken bij verschillende afdelingen. Ook creëert DZB Leiden mogelijkheden om via detachering aan de slag te gaan bij reguliere werkgevers.

Van de 988 mensen die DZB Leiden vanuit de WSW in dienst heeft, was in 2016 ruim 36% (306 fte) gedetacheerd bij een reguliere werkgever. 33 Procent (285 fte) werkte ‘buiten’ bij de afdelingen Business Post, Onderhoud, Catering en Groendiensten. Ten slotte werkte 31 procent (264 fte) op een beschutte interne werkplek binnen DZB Leiden bij de afdelingen Verpakken, Montage en Scannen.

In 2015 is de Participatiewet in werking getreden. Hierdoor is er geen nieuwe instroom meer van medewerkers met een WSW-dienstverband. Medewerkers met een arbeidsbeperking kunnen vanaf dan in aanmerking komen voor een zogenaamde Garantiebaan of een beschutte werkplek.

Mary Honsbeek, 60 jaar, werknemer DZB Chocolaterie
‘Zo blij dat ik aan de slag kon’

“Vanwege mijn benen en longen kon ik niet langer in de kledingbranche blijven werken. En dus kwam ik thuis te zitten. Dagen vol verveling, somberheid. Daar helpen geen vijf hondjes, twee katten en een lieve man tegen. Vier jaar geleden kwam ik bij de afdeling chocolaterie van DZB terecht. Ik was zo blij dat ik hier aan de slag kon. Toen ik het hoorde, sprong ik een gat in de lucht. Als we ‘s ochtends binnenkomen, krijgen we allemaal een plek aangewezen. De één doet dit, de ander dat. Elke dag is anders. Soms moet ik inpakken en de chocolaatjes in doosjes doen, een andere keer bonbons in zakjes en stickeren. En we werken met verschillende soorten chocola: Belgische chocola, repen, sinterklazen en met Pasen zijn er haasjes. En allemaal voor Albert Heijn, hè! We bestaan al 25 jaar, we zijn echt een goedlopend bedrijf. Ben ik best trots op. Maar het leukste is de gezelligheid met mijn collega’s. De sfeer aan de band is sowieso goed, maar we trekken ook buiten het werk veel samen op. Paasbingo, een dagje naar de Efteling. We hebben de grootste lol. Als ik dit werk niet had gehad, weet ik niet wat ik had gemoeten. Nee, ik wil hier nooit meer weg.”

© 2017-2018 | DZB Leiden