• ‘Ik kom er wel.
  Ik ben nog maar net begonnen.’

 • ‘Ik kom er wel.
  Ik ben nog maar net begonnen.’

 • ‘Ik kom er wel.
  Ik ben nog maar net begonnen.’

 • ‘Het voelde gelijk goed’

 • ‘Het voelde gelijk goed’

 • ‘We lachen de hele dag’

 • ‘We lachen de hele dag’

 • ‘We lachen de hele dag’

Succesvolle bemiddeling naar werk:

356

mensen

In 2016 werden 859 werkzoekenden bij DZB Leiden aangemeld voor een traject naar werk. Het grootste deel van de werkzoekenden is aangemeld via de gemeente Leiden en Leiderdorp. Daarnaast werkte DZB Leiden ook samen met de gemeenten Oegstgeest, Zoeterwoude en Voorschoten en met het UWV.

In 2016 vonden 356 mensen weer werk met behulp van bemiddeling door DZB Leiden. Afgezet tegen het totaal aantal beëindigde trajecten in 2016 is dit een succespercentage van 55 procent. Daarnaast werden nog eens 143 mensen naar werk bemiddeld die nog in de eerste maand van hun proefperiode zitten en plaatsingen vanuit UWV trajecten.Totaal zijn daarmee in 2016 499 mensen naar werk bemiddeld.

De samenwerking met de gemeente Oegstgeest op het gebied van re-integratie kreeg in 2016 echt gestalte. Er werden 52 werkzoekenden aangemeld voor een traject naar werk. Daarvan werden 17 trajecten beëindigd, waarvan 12 succesvol naar werk. Een mooi succespercentage van 71.

De gemeente Leiderdorp meldde 99 werkzoekenden aan voor een traject naar werk. Er werden 54 trajecten beëindigd, waarvan 35 personen succesvol naar werk zijn begeleid; een succespercentage van 65.

De gemeente Zoeterwoude meldde drie werkzoekenden aan voor een traject naar werk. Er werden drie trajecten beëindigd waarvan er een succesvol was; een succespercentage van 33.

Vanuit de gemeente Leiden kwamen in totaal 705 werkzoekenden naar DZB Leiden voor een traject. In 2016 werden 576 trajecten beëindigd, waarvan 308 succesvol; een percentage van 53. Dit was inclusief de groep werkzoekenden uit het zittend bestand. DZB slaagde erin om 97 mensen uit het zittend bestand succesvol te bemiddelen naar werk.

Mais Alsayasneh, 20 jaar, medewerker Hilton The Hague
‘Een eigen Syrisch restaurant, dat is mijn grote droom’

“Drie jaar geleden zijn wij, mijn ouders en zussen en ik, vanuit Dubai naar Nederland gekomen. We konden daar niet langer blijven. We hebben een Syrische achtergrond en we hoorden van mensen die gevlucht waren dat Nederland het beste land was om naartoe te gaan. We hebben geen spijt. Ik heb hier veel kansen gekregen. Bij DZB hielp ik de taaldocent die daar cursussen Nederlands gaf met vertalen. Al snel werden de mensen van DZB mijn vrienden en zij kenden mijn droom: ik wilde naar de hotelschool. Dianne van DZB wees mij op een stageplek bij Hilton The Hague. Geweldig. Ik heb er een sollicitatiegesprek gehad, het klikte en ik mocht gelijk beginnen op de afdeling Food and Beverage. Ik zet nu de ontbijtbuffetten klaar, help in de bediening, zet koffie en help bij roomservice. Heel divers dus. Het leukst vind ik het contact met klanten. Ik ben heel spontaan. Ik kan goed met mensen praten en ik lach de hele dag. Ik werk hier nu een maand, en ik heb net gehoord dat ik een contract krijg voor zeven maanden. Dat is fantastisch. Ik wil en kan hier nog zo veel leren. En daarna? Misschien naar de hotelschool, en daarna een eigen Syrisch restaurant beginnen. Manager worden. Ik kom er wel, ik ben nog maar net begonnen.”

Anita Jialal, 36 jaar, medewerker restaurant Panini Leiden
‘Eindelijk weer een sociaal leven’

“Ik heb altijd wel baantjes gehad. Ik was caissière bij een bank en ik heb in een kapsalon gewerkt. Na de geboorte van mijn twee dochters, zat ik een paar jaar thuis. Via DZB Leiden kwam ik in aanraking met het leerwerkbedrijf De Stal. Daar kon ik werkervaring opdoen in de horeca. Na een half jaar wees mijn DZB-consulent Guido mij op een vacature bij Panini. Eerst dacht ik dat het een broodjeszaak was, maar het bleek een uitstekend Italiaans restaurant te zijn. Het was voor mij de eerste keer dat ik ergens solliciteerde. Ze waren nog aan het verbouwen, maar het voelde gelijk goed. Ik mocht beginnen en al snel kreeg ik het horecavak nog meer onder de knie: bediening, eten voorbereiden, de zaak op orde houden. Nu werk ik hier bijna een jaar en stuur ik zelf de meiden aan die hier werken. Het voelt heel vertrouwd, als familie bijna. Eindelijk heb ik weer een sociaal leven. En ik heb ook wel echt het idee dat de mensen van Panini míj nodig hebben. Het leukst aan het werk? Het verwennen van de gasten; ik wil dat ze altijd met een lach de deur uitgaan. En ik? Ik ga hier voorlopig nog niet weg.”

Ruta Bernotaitè, 43 jaar, medewerker B2-Cleaning
‘Yes, een contract!’

“Ik zat al een tijd – op en af – in de uitkering. Zes jaar geleden ben ik voor het eerst bij DZB gekomen. Als je nieuw binnenkomt, ga je eerst zes weken productiewerk doen. Stickertjes plakken. Dan kijk je toch veel op je horloge. Afgelopen jaar was dat voor de derde keer, geen pretje. Ik was dan ook dolblij dat ik met bemiddeling van DZB stage kon gaan lopen bij bij B2-Cleaning. Ik werk daar nu een maand en het bevalt me erg goed. Ik heb zelfs te horen gekregen dat ik een vast contract krijg. Mijn begeleider Ellen van B2-Cleaning helpt mij als ik ergens vragen over heb. Soms verdwaal ik hier namelijk nog een beetje. Meestal kijk ik eerst de kat uit de boom, maar mijn collega’s begonnen spontaan tegen me te praten. Het lijkt wel of ik die mensen al mijn hele leven ken: we lachen de hele dag.”

© 2017-2018 | DZB Leiden